Door een jury onder leiding van de Zeeuwse Commissaris van de Koning Han Polman is onze uitgave ‘Slag om de Schelde 1944. De beslissing in de strijd om West-Europa’ bekroond met de Zeeuwse Boekenprijs 2020. Deze prijs wordt sinds 2003 jaarlijks uitgereikt aan het volgens een jury beste boek over een Zeeuws onderwerp of van een auteur met een Zeeuwse achtergrond.

Middelburg, 27-10-2020. Uitreiking Zeeuwse Boekenprijs 2020. De prijs werd uitgereikt door de juryvoorzitter, Commissaris van de Koning Han Polman. Vlnr: Han Polman, René van den Berge (uitgever), Tobias van Gent en Hans Sakkers. Foto: © Fos Fotografie.

Voor deze editie van de Zeeuwse Boekenprijs waren 61 boeken ingezonden. In de Zeeuwse Bibliotheek in Middelburg maakte Han Polman gisteravond de keuze van de jury bekend met de volgende woorden: ‘De Zeeuwse Boekenprijs 2020 gaat naar Tobias van Gent en Hans Sakkers voor het toegankelijke en prachtig uitgegeven overzichtswerk Slag om de Schelde’. Hieronder het volledige juryrapport:

‘De 75e herdenking in 2019 van de bevrijding zette alle schijnwerpers op Zeeland. Het standaardwerk dat Van Gent en Sakkers over de ‘vergeten’ Slag om de Schelde afleverden, is een laagdrempelig en overzichtelijk historisch boek. De kracht van het werk wordt daarnaast voor een niet onbelangrijk deel bepaald door de fraaie illustraties en aantrekkelijke vormgeving van Studio Anton Sinke. De strategisch belangrijke en cruciale overwinning in 1944 die de bevrijding van Zuid-West-Nederland betekende, maakt ook de zware tol zichtbaar die Zeeland voor die vrijheid heeft moeten betalen. Chronologisch gekaderd in de grote oorlogsbewegingen, neutraal en afstandelijk in de beschrijvingen van het krijgsverloop, confronterend waar mensen vertellen over wat hen toen overkwam. Met dit uitstekend gedocumenteerde boek, geven de auteurs de Slag om de Schelde de plek in de geschiedenis die deze toekomt.’

Wij feliciteren Tobias van Gent en Hans Sakkers van harte met deze welverdiende bekroning.