Jo de Roo Wielerheld

De Zeeuwse wielrenner Jo de Roo (Schore, 1937) was een vedette in zijn dagen, de jaren zestig van de vorige eeuw. Als een van de eerste Nederlandse wielerprofs zocht hij zijn heil over de grens, waar veel meer te verdienen viel. Vijf jaar lang maakte hij deel uit van de Franse ploeg van meervoudig Tourwinnaar Jacques Anquetil. De laatste jaren van zijn wielerloopbaan droeg hij het tenue van de Nederlandse profteams Televizier en Willem II-Gazelle.

Jo de Roo was een opvallende verschijning in het peloton. Een goed uitziende coureur met de ietwat getinte gelaatstrekken van een Zuid-Europeaan. Hij trapte een indrukwekkende erelijst bij elkaar. Zegevierde in zeven klassiekers, was tweemaal Nederlands kampioen op de weg, kwam in drie Touretappes als eerste over de meet en schreef een rit in de Ronde van Spanje op zijn naam. In zijn topjaar 1962 won hij als eerste Nederlander de prestigieuze Super Prestige Pernod, de voorganger van de huidige wereldbeker. Het toonaangevende Franse sportblad L’Équipe riep hem uit tot beste Europese wegrenner van het jaar.

Zijn successen droegen er aan bij dat Nederland een vooraanstaande wielernatie werd. En inspireerden jongere streekgenoten als Jan Raas, Cees Bal en Cees Priem om voor de wielersport te kiezen.

Na zijn succesvolle wielerloopbaan ging Jo de Roo in zaken. Een aanvankelijk geslaagde carrière met drie winkels in luxe huishoudelijke artikelen in Goes en Vlissingen eindigde in een faillissement en een familiedrama. Tegenwoordig leidt Jo de Roo een teruggetrokken bestaan op het platteland bij Biezelinge. De fiets speelt nog altijd een belangrijke rol in zijn leven. Een paar keer per week trekt hij er op uit voor een trainingstocht door Midden-Zeeland.

Voor deze openhartige biografie sprak uitgever en wielerliefhebber René van den Berge uitvoerig met Jo de Roo. Het resultaat is een met veel persoonlijke herinneringen gelardeerd portret van een van Nederlands beste wielrenners ooit.

Je kunt deze uitgave bestellen in onze webshop voor € 24,99.

Over Jo de Roo Wielerheld
288 pagina’s, rijk geïllustreerd

Auteur: René van den Berge
ISBN/EAN: 978 90 820494 4 2 NUR: 491

.