‘Slag om de Schelde 1944’ is het met de Zeeuwse Boekenprijs 2020 bekroonde standaardwerk over één van de grootste militaire operaties uit de Tweede Wereldoorlog op Nederlands grondgebied. Toch is deze slag relatief onbekend, vooral buiten Zeeland en West-Brabant.

Aanleiding

Op 4 september 1944 vallen de haveninstallaties van Antwerpen vrijwel onbeschadigd in geallieerde handen. Door grote logistieke problemen na de snelle opmars vanuit Normandië is dit voor de geallieerden een enorme meevaller. Maar zolang Duitse kanonnen in de Scheldemonding de toegang tot de havenstad beheersen, hebben ze niets aan het bezit van de havens.  

De Slag om de Schelde

Het geallieerde opperbevel geeft het 1e Canadese Leger de taak om de Duitsers uit de Scheldemonding te verdrijven. In het najaar van 1944 worden West-Brabant, Zeeuws-Vlaanderen, Zuid-Beveland en Walcheren het toneel van een even heroïsche als bittere strijd, die op 8 november 1944 wordt beslecht met de capitulatie van Walcheren. Als een paar weken later de mijnen in de Westerschelde zijn geruimd en de eerste konvooien de haven van Antwerpen bereiken, zijn de bevoorradingsproblemen voor de geallieerde strijdkrachten voorbij. En is de Duitse nederlaag in West-Europa onvermijdelijk geworden.  

Gevolgen

De gevolgen van het oorlogsgeweld zijn desastreus. Ruim vijfduizend soldaten en burgers overleven de Slag om de Schelde niet. Duizenden anderen raken gewond en hele dorpen en landschappen worden verwoest. De Canadezen ervaren de gevechten in Zeeland en West-Brabant als de meest bloedige van hun veldtocht in West-Europa.  

Over het boek

Met dit uitstekend gedocumenteerde en geïllustreerde boek geven auteurs Tobias van Gent en Hans Sakkers de Slag om de Schelde de plek in de geschiedenis die deze toekomt.  

Vorm: Gebonden, groot formaat (24 x 32 cm), 352 pagina’s, ruim vijfhonderd foto’s en kaarten, waarvan vele in kleur.  

Winkelprijs: € 54,99.  

Wil je het boek bestellen, klik dan hier om naar onze webwinkel te gaan.

Heb je een vraag over Slag om de Schelde 1944? Mail of bel ons dan gerust.