de stamboomman

1964. Dammen omarmen het eiland Noord-Beveland en de boeren ruilen hun laatste arbeiders in voor machines. Voor Ko de Vos uit Colijnsplaat blijft alles bij het oude.

Ko is een boerenzoon en hij is een beetje anders. Zijn vader opvolgen zit er niet in, maar wat geeft dat? Hij heeft een heel andere roeping: stamboomonderzoek. Daarin is hij een kei. Door zijn dorpsgenoten wordt hij niet helemaal serieus genomen. Hoewel ze hem naroepen en uitlachen, blijft hij goedmoedig en zachtaardig. Hij trotseert de spot van zijn dorpsgenoten door vluchtgedrag. En met zijn kennis van de familiegeschiedenissen, waarmee hij ze van tijd tot tijd confronteert en, dankzij zijn boerenslimheid, ook wel imponeert. Hij botst en krijgt klappen, maar met zijn kinderlijke onbevangenheid is hij niet klein te krijgen: hij overwint het kwade door het goede. Genieten doet hij ook. Op zijn verjaardag mag hij een ruitje in de schuurdeur ingooien en op de kermis draait hij drie rondjes in de carrousel en koopt hij zijn drieënnegentigste teddybeer. Verder blijft het rustig. Ko maakt zich alleen zorgen om zijn genealogische verzameling. Niemand minder dan de rijksarchivaris van Zeeland heeft daar belangstelling voor. Hij komt op bezoek en wil alles wel meenemen.

In de roman wisselen feit en fictie elkaar af. De hoofdpersoon, Ko de Vos, is gebaseerd op een voormalig inwoner van Colijnsplaat. De roman ademt de sfeer van het aan het begin van de jaren zestig van de vorige eeuw nog afgelegen Noord-Beveland. Het is er knus en gezellig, soms ook kleinzielig en saai.

Auteur Gert Groenleer (Colijnsplaat, 1952) studeerde sociologie in Tilburg en was onder meer adjunct-streekarchivaris van Schouwen-Duiveland en Sint-Philipsland en gemeentearchivaris van Veenendaal. Van zijn hand verschenen meerdere publicaties over Schouwen-Duiveland, Veenendaal en zijn geboortedorp. De stamboomman is zijn eerste roman.

ISBN: 9789083017211 NUR: 342
 
U kunt deze uitgave in onze webshop bestellen voor 15,99. De verzendkosten binnen Nederland bedragen € 3,95.