1964. Dammen omarmen het eiland Noord-Beveland en de boeren ruilen hun laatste arbeiders in voor machines. Maar Voor Ko de Vos uit Colijnsplaat verandert er niets.

Ko is een boerenzoon en hij is een beetje anders. Zijn vader opvolgen is daarom geen optie. Maar dat deert hem niet. Hij heeft een heel andere roeping: stamboomonderzoek. Daarin is hij een kei. Van elke dorpsgenoot kent hij de wortel en de tak. Ondanks de dagelijks terugkerende plagerijtjes voelt hij zich in zijn dorp aan de dijk helemaal thuis. Hij doet er boodschappen, gaat naar de kerk, de kapper, de dokter, de voddenboer. Voor zijn stambomen neemt hij de bus en voor familiebezoek de boot. Genieten doet hij ook. Voor zijn verjaardag mag hij een ruitje in de schuurdeur ingooien en op de kermis draait hij drie rondjes in de carrousel en koopt hij zijn drieënnegentigste teddybeer. Verder blijft het rustig. Ko maakt zich alleen zorgen om zijn genealogische verzameling. Niemand minder dan de rijksarchivaris heeft daar belangstelling voor. Hij komt op bezoek en wil alles wel meenemen. 

In deze historische roman wisselen feit en fictie elkaar af. De lezer krijgt iets mee van de rustige gang in het afgelegen Colijnsplaat in de eerste helft van de jaren zestig van de vorige eeuw. Het is er knus en gezellig, soms ook kleinzielig en saai.

Schrijver Gert Groenleer (Colijnsplaat, 1952) studeerde sociologie en was onder meer gemeente-archivaris van Veenendaal. Van zijn hand verschenen meerdere publicaties over Schouwen-Duiveland, Veenendaal en zijn geboortedorp Colijnsplaat. De stamboomman is zijn eerste roman.

‘De stamboomman’ verschijnt in november 2019. Winkelprijs € 12,99.