In 2019 en 2020 wordt herdacht dat Nederland vijfenzeventig jaar geleden werd bevrijd. Tussen eind augustus 2019 en oktober 2020 wordt een landelijke campagne georganiseerd met vijf nationale momenten. De herdenking van de Slag om de Schelde is er daar één van. Dit gebeurt met een vrijheidsfestival in Terneuzen. Een deel van het festival, dat op 31 augustus 2019 plaatsvindt, wordt live op televisie uitgezonden door de NOS.

Marberg Media draagt bij aan deze herdenkingen door de uitgave van een standaardwerk over de Slag om de Schelde. Deze slag voltrok zich in oktober en november 1944 rond de oevers van de Westerschelde. Het doel ervan was de Duitsers te verdrijven uit Zeeuws-Vlaanderen, Walcheren, Zuid-Beveland en West-Brabant en de vaarroute naar Antwerpen vrij te maken, zodat de geallieerden de Antwerpse haven konden gebruiken voor de bevoorrading van hun oprukkende troepen.

Hitler riep het sterk gefortificeerde Walcheren en West Zeeuws-Vlaanderen uit tot Festung waar tot het uiterste stand moest worden gehouden. Het strategische belang van de Scheldemonding voor de Duitsers was evident: zolang zij die met hun kanonnen beheersten, konden de geallieerden geen gebruik maken van de haven van Antwerpen.  Die haven was hard nodig om de logistieke problemen van de geallieerden te verhelpen. Door bevoorradingsproblemen dreigde de geallieerde opmars naar Duitsland te stagneren.

Het 1e Canadese Leger kreeg de taak om de oevers van de Westerschelde vrij te maken. Toen de Slag om de Schelde op 5 oktober 1944 losbarstte met de opening van het Canadese offensief, werd al snel duidelijk dat er hard om de Scheldemonding gevochten moest worden. Wat opvalt tijdens de gevechten is de grote verscheidenheid aan militaire activiteiten, zoals een miraculeuze Duitse terugtocht van bijna honderdduizend man over de Westerschelde, meerdere landingen vanuit zee, een kunstroof in Brugge, de enorme verwoestingen die in West Zeeuws-Vlaanderen werden aangericht, V2-lanceringen vanaf Walcheren, het bombarderen van zeedijken en het onder water zetten van Walcheren, standrechtelijke executies, Duitse commando’s met speedboten op de Westerschelde en de introductie van nieuwe militaire middelen als amfibievoertuigen.

Zowel voor de strijdende partijen als voor de burgerbevolking waren de gevolgen van het oorlogsgeweld desastreus. Ruim vijfduizend soldaten en burgers overleefden de Slag om de Schelde niet, duizenden raakten er gewond en hele dorpen en landschappen werden verwoest. Voor het Canadese leger waren de gevechten in West-Brabant en het Zeeuwse Deltagebied de meest bloedige van hun veldtocht in West-Europa. Een Canadese historicus gaf het boek dat hij hierover schreef de veelzeggende titel: Terrible Victory.

Auteurs van deze uitgave zijn Hans Sakkers en Tobias van Gent.